Ekonomi

ABD Hazine Bakan Yardımcısı Ukrayna’daki Rusya Yaptırımlarını Değerlendirdi

ABD Hazine Bakan Yardımcısı Wally Adeyemo, aralarında Maliye Bakanı Serhiy Marchenko’nun da bulunduğu Ukraynalı yetkililerle Rusya’ya yönelik yaptırımların yoğunlaştırılması konusunda kritik görüşmelerde bulunmak üzere Kiev’de bulunuyor. Bugünkü toplantılara Devlet Başkanı Volodymyr Zelenskiy’nin yardımcıları, milletvekilleri, akademi ve sivil toplum gruplarından temsilciler de katılıyor. Adeyemo’nun gündeminde Perşembe günü Berlin’de yapması planlanan ve Rusya’nın askeri sanayi kompleksini daha da zayıflatmaya yönelik planların ana hatlarını çizeceği önemli bir konuşmanın ön izlemesi de yer alıyor.

Konuyla ilgili olarak Beyaz Saray’dan üst düzey bir yetkili olan Daleep Singh Salı günü yaptığı açıklamada ABD ve müttefiklerinin yaptırımların kapsamını genişletmeyi, özellikle de Rusya ile ticareti kolaylaştıran finansal mekanizmaları hedef almayı düşündüklerini belirtti. Bu kapsamda Rusya’nın ticari faaliyetlerine yardımcı olan kuruluşlara ikincil yaptırımlar uygulanması da söz konusu olabilir.

ABD yönetimi, Hazine’nin Aralık ayında finansal kurumları hedef alma yetkisini genişletmesinin ardından Rusya-Çin ticaretinde bir düşüş gözlemledi. Bu yetkinin daha da genişletilmesi düşünülmektedir. Rusya’nın Şubat 2022’de Ukrayna’yı işgal etmesinden bu yana ABD 4,000’den fazla kişi ve kuruma yaptırım uyguladı ve bu yaptırımlar Rus bankacılık sektörünün varlıklarına göre yaklaşık %80’ini etkiledi. Sadece bu ay, Rusya’nın savaş yeteneklerini bozmayı ve kaçış kanallarını engellemeyi amaçlayan yaklaşık 300 kişi ve kuruluş yaptırım listesine eklendi.

Çin’in Rusya’nın savunma sanayisine önemli miktarda çift kullanımlı mal tedarik etmesine ilişkin endişeler de dile getiriliyor. ABD bu endişeleri doğrudan Çin ile ele almaya devam etme niyetinde.

Adeyemo ayrıca Yedi Grup (G7) liderlerinin, Batılı ülkeler tarafından dondurulan yaklaşık 300 milyar dolarlık Rus varlığının kaldıraç olarak kullanılmasına yönelik çabalarını da ele alıyor. G7 maliye bakanları geçtiğimiz Cumartesi günü bu varlıklardan elde edilecek gelirin Ukrayna’nın finansmanını arttırmak üzere kullanılmasına yönelik stratejiler konusunda önemli ilerlemeler kaydetmiş, ancak bu görüşmelerin ayrıntıları açıklanmamıştır.

ABD, Japonya, Almanya, Fransa, İngiltere, İtalya ve Kanada’dan oluşan G7 ortaklarının Ukrayna’ya kısa vadede 50 milyar dolara kadar destek sağlayabilecek bir krediyi desteklemelerini savunuyor. Bu kredi, varlıklara el konulmasını içermeyecek, ancak belirli bir süre boyunca gelecekteki faiz gelirleriyle güvence altına alınacaktır.

Adeyemo’nun Ukrayna’daki temasları yaptırımların yanı sıra ülkenin yolsuzlukla mücadele tedbirlerini de kapsıyor ve muhtemelen kamu sektörü finansmanının arttırılması yoluyla Ukrayna’nın özel yatırımları çekmesine yardımcı olmak için ABD desteğini vurguluyor.

Reuters bu makaleye katkıda bulunmuştur.

Bu makale yapay zekanın desteğiyle oluşturulmuş, çevrilmiş ve bir editör tarafından incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şart ve Koşullar bölümümüze bakın.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu