İş

Artık fason üretimin bir adım ötesine geçmemiz gerekiyor.

Bakan Varank, Denizli Organize Sanayi Bölgesi’nde kurulan Teknik Tekstil Merkezi’nin açılışında yaptığı konuşmada, “Durmak yok, yola devam” sloganı çerçevesinde ülkeye hizmet için her karışını dolaştıklarını belirtti. Gündemlerinin girişimcilik, katma değer ve istihdam olduğunu vurgulayan Varank, şunları kaydetti:

“Türkiye’nin mağduriyet sosuna bulanmış tiyatroda, oyunculuktan aciz oyuncuların oynadığı korkunç girişimlerle kaybedecek vakti yok. Umarız üzerine düşeni yapar” diyor.

Şirketlerin küresel rekabet ortamında kalıcı olabilmek için kendilerini sürekli yenilemek ve dönüştürmek zorunda olduğuna dikkat çeken Varank, Türkiye’yi bu küresel dönüşüm sürecinin kazananlarından biri yapmak için var gücüyle çalıştıklarını söyledi.

Planlanan endüstriyel altyapılardan iş ve yatırım ortamına, Ar-Ge ve teknoloji ekosisteminden bölgesel kalkınmaya kadar birçok alanda veri odaklı politikalar uyguladıklarını anlatan Varank, şunları kaydetti:

“Milli kaynaklarımızı verimli kullanarak hak sahalarına yönlendirmeye çalışırken bir yandan da uluslararası mali kaynakları en iyi şekilde değerlendirmeye çalışıyoruz. Bu mali kaynakların başında Rekabetçi Sektörler Programı geliyor. Avrupa Birliği ile yürüttüğümüz bölgesel rekabet edebilirlik temasıyla 2018 yılında tamamladığımız bu program ile 262 yeni işletme kurulmasına ve KOBİ’lerin kullanımına yönelik yaklaşık 10 milyar liralık bir fon oluşmasına katkı sağladık. İkinci dönemimizde yenilikçi ürünlerle küresel rekabette gücümüzü artırmayı hedefledik ve programın odağını rekabetçilik ve yenilikçilik olarak belirledik.Bu dönemde 41 farklı projeye yaklaşık 2,5 milyar lira katkı sağladık, sunacağız.”

Denizli’de dokuma sektörüne odaklanan örnek bir proje olan Teknik Dokuma Dönüşüm Projesi’ni yürüttüklerini belirten Varank, proje çatısı altında KOBİ’lerin altyapı ve inovasyon kapasitelerini güçlendireceklerini söyledi.

Bakan Varank, projenin en değerli çıktısının açılan Merkez olduğunu vurgulayarak, dokumacılığın milli gelire katkısı, sanayi üretimindeki payı, istihdam açısından ülkenin önde gelen kesimlerinden biri olduğunu vurguladı. ve sağladığı yatırımlar.

“İlk 11 ayda 9,5 milyar dolar ihracat yaptı”

Türkiye’nin tekstil ve hazır giyimde Avrupa Birliği’nin en büyük 3 tedarikçisi arasında yer aldığını kaydeden Varank, şöyle devam etti:

“Geçtiğimiz günlerde açıklanan güncel bilgilerle kıyaslandığında dokumada bir rekora daha imza atarak ilk 11 ayda 9,5 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirdik. Ancak bu başarıyı eski iş alışkanlıklarımız ve çalışmalarımızla sürdürülebilir kılmamız mümkün değil. Gerçekten çok değerli yatırımlar yaptık.Firmalarımızın bu alanlarda ilerlemelerini destekledik.Bu noktada en fazla dış ticaret fazlası veren branşlardan biri dokuma, hazır giyim ve konfeksiyondur.Ortada sıradan arkadaşlarımız vardı. ‘Tekstil işini artık bırakmamız lazım’ diyenler Ali Babacan Bey tekstilcileri bir araya getirirdi, ‘Defolun bu sektörlerden, bu sektörlerde gelecek yok’ derdi. ‘Siz bu sektörden çıkın, tersanelerin geleceği yok’ diyerek gemicileri ve tersane sahiplerini toplardı. ama bugün geldiğimiz noktada dokuma en çok dış ticaret fazlası verdiğimiz sektörlerin başında geliyor.Avrupa’da en teknolojik gemileri kim üretiyor?Türkiye üretiyor.”

Konulara tek bir bakış açısıyla bakmadıklarını belirten Varank, “85 milyonluk bir ülkeyiz. Tabii ki teknolojiye yatırım yapıyoruz. Ar-Ge’ye yatırım yapıyoruz, ilave pahalı işlere yatırım yapıyoruz ama elimizde var.” ağır işlere yatırım yapmak ve istihdam yaratmak.” söz konusu.

“Artık fason üretimin bir adım ötesine geçmemiz gerekiyor”

Bakan Varank, gelinen noktanın Türkiye için bir başarı olduğunu belirterek, “Bunu çok daha ileriye götürmemiz ve sürdürülebilirliği sağlamamız gerekiyor. Yenilikçi ve daha kaliteli işler üretebilen rakiplerimizin sayısı her geçen gün artıyor. Ayrıca , kullanıcıların ve dünya markalarının işlerinden beklentileri artıyor.” “Üretimden bir adım öteye gitmemiz gerekiyor. Küresel rekabet gücümüzü artırmak için Ar-Ge ve ileri teknolojiyi birleştiren çalışmaları portföyümüze katmamız gerekiyor.”

Teknik tekstilin pandemi sürecinde sektörde en hızlı büyüyen segment haline geldiğini belirten Varank, teknik tekstil pazarının alt sektörlerle birlikte 160 milyar dolarlık ihracat pazarı olacağının öngörüldüğünü kaydetti.

Türkiye’nin 2021’de 2,4 milyar dolarlık performansla dünya teknik tekstil ihracatında ilk 20’de yer aldığını ifade eden Varank, “Ancak Avrupa’nın en büyük dokuma ve konfeksiyon üretim kapasitesine sahip olan ülkemiz artık Avrupa’da daha rekabetçi. teknik dokuma alanında “Bu bir tercih değil, zorunluluk” dedi.

“Yanmaz eldiven üretildi”

Bakan Varank, rekabeti sadece fiyatta arama döneminin geride kaldığını vurgulayarak, şunları kaydetti:

“Yenilikçi, çevreye duyarlı ve katma maliyeti daha yüksek üretim ile rekabet gücümüzü korumamız gerekiyor. Dokumada teknik dokuma bu anlamda çok değerli bir konu. Teknik dokuma denilince sektör dışından olanlar pek fark etmeyebilir. hızlı hızlı ama işte Ticaret Odası Başkanımız şöyle dedi, Örnek bir çalışmadan bahsetti.Gösterdiği aracın sürücü koltuğu teknik dokumanın en güzel örneklerinden biri.Karbon kompozit kumaştan teknolojik bir parça geliştirdiler. Kendilerini canı gönülden tebrik ediyorum.Yolda firmalarımızın çalışmalarına da baktık.Yanmaz eldiveni bizzat test ettik.Çakmakla yaktık, gördük ki alev almıyor..Tabii ileteceğim. Naturel Togg’un konusunu firma yönetici arkadaşlarına iletin. Bu tarz inovatif işlerle mutlaka ilgileneceklerdir.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu