Ekonomi

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Genç İhracatçılar Ödül Programına katıldı

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Bakıköy’de düzenlenen Genç Bağımsız Sanayici ve İşadamları Derneği (GENÇ MÜSİAD) Altın Konteyner İhracatı Ödülleri kapsamında ‘Genç İhracatçılar Ödüllerle Buluşuyor’ programına katıldı. Programda konuşan Bakan Bolat, “Yeni önemli projemizde bir melek yatırımcı ağı platformu, burası dijital bir platform. Melek Yatırımcılar ile yeni fikirlere sahip girişimcileri bir araya getirmeyi amaçlayan bir platformdur.”

Müstakil Genç Sanayici ve İşadamları Derneği tarafından düzenlenen ‘Altın Konteyner İhracat Ödülleri’ kapsamında ‘Genç İhracatçılar Ödüllerle Buluşuyor’ başlıklı toplantıya katıldı. Törene katılan ihracatçılara seslenen Bolat, “Türkiye’nin aylık ihracatı 1 milyar doları aştı. O gün memlekette bir bayram sevinci yaşandı. Çünkü aylık ihracat 1 milyar doları aştı. Şimdi neredeyse günlük ihracatımız çoğu gün bir milyar doları aşıyor. Böylece aylıktan güne geldik çok şükür. 2002 ihracatımız ancak 36 milyar dolara ulaşabildi. Hizmet ihracatımız 14 buçuk milyar dolara ulaştı. ihracatçı aile sayısı ise 12 bin oldu. 2002 yılında yani 2022 yılında ihracatçı sayımız 113 bin. İhracat yapan firmalar var ve toplam ihracatımız 254 milyar dolara ulaştı. Türkiye’de ihracatın milli gelire oranı yüzde 30’lara yaklaştı. Çünkü milli gelirimiz 906 milyar dolardı. Bu neyi gösteriyor? Bu da Türkiye’nin dışa açık bir ekonomiye sahip olduğunu göstermektedir. Buna ithalatı da eklediğimizde yılda 620 milyar dolarlık bir dış ticaret oluyor arkadaşlar. Transit ticareti de eklediğimizde toplamda 700 milyar dolarlık eşya gümrüğümüze giriyor ve çıkıyor” dedi.

‘DEPREM MALİYETİ Türkiye’nin 2023 BÜTÇESİNİN YÜZDE 45’İ’

Bakan Bolat, “Her ailede, her şirkette, her kurumda, her ülkede olduğu gibi ülkemizin de sorunları var. Her şey her zaman pembe değildir. İşte yakın tarihimizde son 4 yılda 100 yılda bir yaşanan büyük bir salgın felaketiyle karşılaştık. Dünyada 20 milyon insan öldü. Türkiye 100 bin can kaybederek ve ekonomisini başarıyla yöneterek bu salgından en az hasarla çıkmayı başardı. Bitti, bu kez yüksek talep ve tedarik zincirlerinin ve lojistiğin aksaması nedeniyle enflasyon canavarı ortaya çıktı. Ardından Rusya ve Ukrayna arasında küçük bir dünya savaşı çıktı. İkisi de yanı başımızdaki komşularımız. Gıda fiyatları ve elektrik fiyatları 4-5 kat arttı. Tüm bunları atlattık derken Anadolu coğrafyasının 800 yıldır gördüğü en yıkıcı deprem felaketiyle karşılaştık. 11 ili salladı. Türkiye topraklarının yarısını ve 13,5 milyon vatandaşı etkiledi. 5 gün önce Maraş, Kahramanmaraş ve Hatay’daydık, 15-16 saat inceleme ve incelemelerde bulunduk. Toplantılar yaptık. Ateş düştüğü yeri yakar arkadaşlar. Oradaki durumu görünce, son 6 aydır devlet ve millet olarak sergilediğimiz dayanışma ruhunun değerini ve yaşadığımız sıkıntıları gördüğümüzde dayanışma faaliyetlerine devam etmenin önemini bir kez daha vurgulamak istiyorum. Vatandaşlar her zamanki gibi orada karşı karşıya. 104 milyar dolar gibi bir maliyeti var bu depremin arkadaşlar bu 104 milyar dolar demek ki; Türkiye Cumhuriyeti’nin 2023 başlangıç ​​bütçesinin yüzde 45’i demek. Bu tahribatı ancak Türkiye Cumhuriyeti bütçesinin yüzde 45’ini oraya harcayarak ortadan kaldırabiliriz. O şehirler eskisinden daha güzel, daha canlı ve yaşanabilir olmaya devam edecek” dedi.

‘ÖNEMLİ YENİ PROJEMİZDE MELEK YATIRIMCI NETWORK PLATFORMU’

Bakan Bolat, “Ayrıca üniversitelerle iş birliği yaparak 3’üncü ve 4’üncü sınıfta okuyan gençlerimiz için girişimcilik ve ihracat konusunda yeni projeler hazırlıyoruz. Bunu da duyurayım. Değerli yeni projemizde melek yatırımcı ağı platformu, bu dijital bir platformdur. Melek Yatırımcılar ile yeni fikirlere sahip girişimcileri bir araya getirmeyi amaçlayan bir platform. Altyapı tamamlandı. Yakın gelecekte bu platformu tanıtmayı umuyoruz. Genç girişimciler ve genç ihracatçılar için motive edici ve destekleyici bir çalışma faaliyeti olmasını temenni ediyorum” dedi.

“İnşallah tüm ihracatçılarımızın istifadesine sunacağız”

Bakan Polat, ‘E-ihracat konusunda bakanlık olarak Türkiye’nin e-ihracat platformu için hazırlık yapıyoruz. İnşallah yakın zamanda yazılımını ve tasarımını da tamamlayarak tüm ihracatçılarımızın hizmetine sunacağız. Burada ülkemizin eserlerinin ve markalarının online pazaryerlerinde sergilenmesi ve tanıtılması, dış pazarlara yönelik siparişlerin alınması, teslimatların yapılması gibi çok değerli faaliyetler olacak.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu