Teknoloji

TÜBİTAK SAGE geliştirdi… ABD’nin yaptığını geride bıraktı!

TÜBİTAK SAGE’nin Explorer entegreli HGK-84 mühimmatı ile hedefi sadece birkaç santimetre sapma ile vurduğu anlardan görüntüler de bunlardan biri…

Aslında TÜBİTAK SAGE uzun zamandır kitler başta olmak üzere çok stratejik işler için çok değerli işler yapıyor. İmkanlarına göre ürettiği çıktılarla sektörün önde gelen kuruluşlarından biri olan SAGE’nin Kaşif isimli yerli/milli küresel konumlandırma sistemi alıcısı da dikkate değer.

TRT Haber’den Sertaç Aksan’ın haberine göre; Savunma Sanayii Araştırmacısı Fatih Mehmet Küçük, hem Explorer’ı hem de hassas güdüm kiti hakkında bazı detayları anlattı.

HGK KİTLERİ NE İŞ YAPAR?

Precision Guidance Kit’in (HGK) ne işe yaradığını en azından temel düzeyde bilmeden Explorer’ı anlamak pek mümkün değil. HGK sorununu kısaca özetleyen Küçük, bu kitlerin ‘dumb bomb’ olarak adlandırılan MK serisi bombaları daha ‘akıllı’ hale getirdiğini belirtiyor.

Hassas yönlendirme kitleri sadece MK serisi için değildir, ‘sığınak’BLU serisi veya yerli versiyonu olan Penetrating Bomb (NEB) gibi mühimmatlara da eklenebilir. Böylece mühimmatın amaç yöneliminde çok daha etkin sonuçlar alınıyor. Kısacası bu bombaların hedef isabet oranı HGK’lar ile oldukça yüksektir.

KORNA KULAKTAN GEÇTİ!

HGK’yı anlatan Fatih Mehmet Küçük, yerli/milli savunma sanayinde özgün üretimler olduğu gibi, yurt dışından sonradan tedarik edilen üretimlerin de olduğunu söyledi. ‘Yerli muadilini geliştirelim’Artefakt denilen eserler olduğunu da belirtiyor.

Küçük, HGK’nın da benzer bir hikayesi olduğundan bahseder. Türkiye’de güdüm kitlerinin üretiminin başlangıcına baktığımızda ABD’den temin edilen JDAM kitlerini yerli imkanlarla karşılamak amacı ile başladığı anlatılmaktadır.

“2010’lu yıllarda JDAM ile yerli HGK’ları kullanmaya başladık”Bilgilerini paylaştıktan sonra süreci şöyle özetliyor:

JDAM yerine yerli kit üretimine geçmek isteme nedenleri vardı. En değerli sebeplerden biri de tedarik noktasında ABD’ye bağımlılığın verdiği rahatsızlık ve yüksek maliyetlerdi.

Bu noktada Türkiye, ilk eserlerin hızlı bir şekilde ortaya çıkarılması için bileşen noktasındaki küresel konumlandırma sistemi alıcısı ve aletli navigasyon sistemi gibi eserleri yurt dışından satın aldı. Bunlar ABD’den gelen eserlerdi.

KAYNAK: TRT HABER | SERTAÇ AKSAN

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu